Hoboles
De lessen worden verzorgd door docent Magda Prins-Nip.
 
 
Hoe wordt er les gegeven?

Tijdens de lessen kijkt de docent heel goed naar de leerling. Ieder mens is anders, dus ook iedere leerling heeft een andere aanpak nodig. Om goed aan te kunnen sluiten bij de leerling, worden alle veranderingen en ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten gehouden. 
Hobospelen is voor jong en oud. Op welke leeftijd begonnen kan worden, is voor ieder kind verschillend. Als richtlijn geldt dat in ieder geval de voortanden gewisseld moeten zijn, omdat spelen anders bijna onmogelijk is. Je bent ook nooit te oud om (te leren) hobo te spelen. Soms hoor je dat het een lang gekoesterde wens is, maar dat met roept: “Ik ben echt te oud om dat nog te leren!” Onzin! Waar een wil is, is een weg. Iedereen kan hobo spelen!
De hobo is een instrument dat je tot in je ziel kan raken. In tegenstelling tot wat vroeger altijd gezegd werd, is het zo dat iedereen kan leren hobo te spelen. Het is niet moeilijker, zwaarder of veel duurder dan andere instrumenten. Het is wel anders, maar dat maakt het bijzonder! In orkesten zul je veel gevraagd worden en neem je als hoboïst een heel speciale en belangrijke plaats in. Samenspelen kan met iedereen en doordat het instrument in c is gestemd, heb je nooit problemen met transponeren.
 
Welke leermiddelen worden er gebruikt?
Tijdens de lessen wordt alles gebruikt wat helpend is. Natuurlijk maken we gebruik van bladmuziek; meestal een ‘lesboek’, een oefenboek en een duettenboek. Tegenwoordig wordt er bij veel van deze boeken een CD meegeleverd, waardoor het oefenen thuis en in de les een feest wordt! Bij hobospelen is een goede ademtechniek erg belangrijk, dit zal dan ook een constant aandachtspunt zijn in de les. Nogmaals, deze ademtechniek is niet moeilijker of zwaarder dan bij andere instrumenten, maar wel anders. Ook houding speelt een belangrijke rol. Samenspelen is ook erg belangrijk. Wel eens een stuk voor 4 hobo’s gehoord? Nou, ze zijn er hoor!
 
Is notenlezen verplicht?
Als je begint met hoboles hoef je nog geen noten te kunnen lezen. Dit leer je gaandeweg. Omdat het als hoboïst wel erg belangrijk is om noten te  kunnen lezen, is dit wel verplicht in de lessen. Mochten er echt een bezwaar zijn tegen het noten lezen, of een visuele beperking, dan kan daar, in overleg, de les op aangepast worden.
 
Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
De lessen zijn er op alle niveaus en voor alle leeftijden. Alles is dus mogelijk. Ook worden de lessen zoveel mogelijk aangepast aan wat de leerling zelf leuk vindt om te doen. Hou je niet van zwaar klassiek? Dan zoeken we iets wat wel bij je past. Muziek uit de top 40 kan bijvoorbeeld ook prima op een hobo!
 
Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Als basismethode voor kinderen gebruiken we: ‘Horen, lezen en spelen’, uitgegeven door de Haske. Dit is een veelzijdig, goed doordachte methode waar kinderen erg goed uit leren. Door de veelzijdigheid sluit het ook bijna altijd aan bij iedereen.
Voor volwassen gebruiken we de methode van P. Sparke. Dit is een nieuwe methode, erg goed opgebouwd ook.
Naast de methodes gebruiken we veel duetten, solostukken enz. Alles wat je leuk vindt, kunnen we proberen! De docent zal dingen aandragen, maar eigen inbreng is ook van harte welkom! Om verder te komen, moet je natuurlijk veel oefenen, maar wie zegt dat je bij het oefenen alleen maar saaie, moeilijke noten voor je neus moet hebben?
 
Op welke dagen wordt er lesgegeven?
De lessen zijn op maandagavond en vrijdagmiddag. Andere dagen zijn in overleg mogelijk.
 
Hoe kan ik kennismaken?
Tijdens de lessen mag je altijd eens binnen komen lopen om te kijken en luisteren hoe zo’n hoboles nu eigenlijk gaat. Daarnaast is het mogelijk om een gratis proefles te volgen. De docente zorgt dan voor een riet en een instrument dat gebruikt kan worden.
Als extra aanbieding is er de mogelijkheid een reeks van 8 lessen te volgen, incl. gebruik van een instrument en 1 riet. Dit alles voor € 100,-. Op deze manier kun je geheel vrijblijvend eens kijken of hobospelen iets voor je is. Je zit verder nergens aan vast. De aanbieding geldt op voorwaarde van beschikbaarheid van het instrument.
 
Lesvormen en Tarieven:
Jonger dan 21:
 
20 minuten per week, € 520,= per jaar
30 minuten per week, € 720,= per jaar
21 jaar en ouder:
 
30 minuten per week, € 850,= per jaar
Een andere lesduur is natuurlijk in overleg mogelijk, maar dit zijn de meest gebruikte vormen. Duo-les is mogelijk na goed overleg en aan een koppel dat echt gelijkwaardig is.
 
Hoe kom ik aan een instrument?
Een instrument kun je kopen, huren of een huurkoopcontract afsluiten. In het begin is huren/huurkoop de beste optie. De docent bemiddelt hierin, maar je kunt ook zelf eens kijken op www.hoboatelier.nl Wij weten dat er bij deze firma goede instrumenten vandaan komen (dit is zeer belangrijk). We adviseren om niet ergens anders te huren of kopen. Dit kan goedkoper/beter lijken, maar zal het plezier in het spelen niet ten goede komen. 
 
Rieten kunnen door de docent gemaakt worden en kosten 20 euro per stuk. Gevorderde leerlingen kunnen zelf leren rieten te maken.